Gdy brakuje witaminy C

Bez witaminy C nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować, dlatego nasza dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, w których to właśnie zawarta jest ta witamina. Jej brak to nie tylko przedwczesne starzenie się skóry, ale także wiele schorzeń. Podobnie jak inne witaminy, witamina C jest odpowiedzialna za wiele funkcji. Najważniejsze jednak, że ma działania antyoksydacyjne. Oznacza to, że to właśnie witamina C pozwala na pewną formę autoregeneracji organizmu i odpowiada za jego odporność. Chroni przed wieloma chorobami, usprawnia funkcjonowanie wewnętrznych układów, w tym szczególnie układu nerwowego. Niestety niedobór witaminy jest dość częsty, w tym u osób odchudzających się. Do czasu pojawienia się większych problemów, objawy są jednak przez nas ignorowane (może być to szybka męczliwość, bóle mięśni, łatwo pojawiające się siniaki, trudności z koncentracją i łatwość łapania infekcji). Aby uzupełnić niedobór należy dodać do diety owoce (takie jak truskawki, kiwi, czarna porzeczka, i owoce cytrusowe) oraz warzywa (szczególnie paprykę, brukselkę, szpinak i kalafior).