Witamina C jak cytryna
- 663 Views
- Redaktor inoligota.pl
- 29 stycznia 2019
- Baza witamin
O cytrynie mówi się zwykle w kontekście witaminy C, która ma nam pomóc w okresach jesienno-zimowych przeziębień. Tymczasem więcej witaminy C odnajdziemy choćby w owocach kiwi. Cytrynę warto mieć w kuchni jednak z innych względów Oprócz dawek witaminy C (około 53 mg w 100 gramach owocu) odnajdziemy w jej składzie witaminę A, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń, sód. Najbardziej warte uwagi są jednak flawonoidy, które wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi, zwalczając wolne rodniki i opóźniając procesy starzenia. Hamują także powstawanie zmian nowotworowych. Spożywanie cytryny poprawia również strukturę i stan naczyń krwionośnych. Wykazano również jej wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi, a nawet na profilaktykę miażdżycową. Cytryna jest też owocem niskokalorycznym, choć ma to mniejsze znaczenie, ponieważ nie należy do przysmaków, które spożywamy bezpośrednio jako przekąskę. Stanowi natomiast bardzo zdrowy dodatek do napojów, deserów czy potraw. Zmniejsza też wchłanianie cukrów z pokarmów.

- 8 marca 2022
Owoce – smakołyki z całą paletą witamin
- 24 lutego 2022
- 1
Magenz i witamina B6
- 18 stycznia 2022
Witaminy na wagę złota
- 17 grudnia 2021
Owoce – smakołyki z całą paletą witamin
Magenz i witamina B6
Witaminy na wagę złota
Gdy brakuje witaminy C
Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
Tajemnica witaminy B3
Amigdalina – lek czy witamina?
Witamina C – lewoskrętna czy prawoskrętna?