Witamina C jak cytryna
- 324 Views
- Redaktor inoligota.pl
- 29 stycznia 2019
- Baza witamin
O cytrynie mówi się zwykle w kontekście witaminy C, która ma nam pomóc w okresach jesienno-zimowych przeziębień. Tymczasem więcej witaminy C odnajdziemy choćby w owocach kiwi. Cytrynę warto mieć w kuchni jednak z innych względów Oprócz dawek witaminy C (około 53 mg w 100 gramach owocu) odnajdziemy w jej składzie witaminę A, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń, sód. Najbardziej warte uwagi są jednak flawonoidy, które wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi, zwalczając wolne rodniki i opóźniając procesy starzenia. Hamują także powstawanie zmian nowotworowych. Spożywanie cytryny poprawia również strukturę i stan naczyń krwionośnych. Wykazano również jej wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi, a nawet na profilaktykę miażdżycową. Cytryna jest też owocem niskokalorycznym, choć ma to mniejsze znaczenie, ponieważ nie należy do przysmaków, które spożywamy bezpośrednio jako przekąskę. Stanowi natomiast bardzo zdrowy dodatek do napojów, deserów czy potraw. Zmniejsza też wchłanianie cukrów z pokarmów.

- 21 lutego 2021
Buzdyganek roślina do leczenia
- 10 stycznia 2021
Wady postawy podczas ćwiczeń
- 6 sierpnia 2020
Wyciskanie żołnierskie czym się wyróżnia ?
- 24 czerwca 2020
Buzdyganek roślina do leczenia
Wady postawy podczas ćwiczeń
Wyciskanie żołnierskie czym się wyróżnia ?
Ćwiczenia na klatkę w domu
Dlaczego warto jeść orzechy ?
Jak rozbudować klatkę piersiową ?
Umięśniony brzuch jak zrobić ?
Pozbycie się tkanki tłuszczowej sposoby