Rola i źródła witaminy B6

Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, ponieważ odpowiadają za wiele bardzo ważnych procesów, które zachodzą w organizmie. Witamina A wspomaga wzrok, witamina C wzmacnia odporność, natomiast witamina E walczy z wolnymi rodnikami, które prowadzą do starzenia się organizmu. Niezwykle ważne są również witaminy z gruby B, a zwłaszcza wit b6, która uczestniczy w przemianie węglowodanów, tłuszczy oraz białek. Jej obecność w organizmie ważna jest do syntezy dwóch hormonów, a mianowicie serotoniny i adrenaliny, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tej witaminy jest niebezpieczny dla organizmu, dlatego też należy kontrolować jej stężenie. W jakich jednak produktach spożywczych można ją znaleźć? Witamina B6 występuje przede wszystkim w takich produktach żywnościowych jak drożdże, otręby pszenne, wieprzowina, orzechy, rośliny strączkowe oraz mleko. Niezwykle ważne jest jednak to, iż obróbka termiczna niszczy tę witaminę, dlatego też lepiej wspomniane produkty w miarę możliwości spożywać na surowo.