Witamina B2 – co warto o niej wiedzieć?

Warto wiedzieć, że witamina B2 to ważny czynnik, które odgrywa istotną rolę między innymi w procesach przemiany materii. Witamina B2 jest również niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi. Poza tym pomaga zmęczonym oczom. Oprócz tego zapobiega powstawaniu katarakty. Objawy niedoboru witaminy B2 są bardzo poważne. Między innymi są to zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej oraz języka. Warto dodać, że osoba, która nie posiada odpowiednie ilości tej witaminy ma także problem z łuszczeniem oraz pękaniem warg. Trzeba zaznaczyć, że niedobór ryboflawiny charakteryzuje się także wypadaniem włosów oraz zmianami w narządzie wzroku i układzie nerwowym. Brak ryboflawiny to także częste bóle głowy. Najwięcej witaminy B2 znajduje się w dziczyźnie. Witamina B2 także jest w wątrobie oraz roślinach strączkowych. Witaminy B2 nie brakuje również w mleku oraz jego przetworach czy jajkach. Trzeba podkreślić, że dużo ryboflawiny jest także w tłustych rybach, a szczególnie w makreli oraz łososiu, dlatego warto je wybierać.