Truskawki – smaczne owoce i witaminy

Któż z nas nie lubi pysznych, czerwonych owoców, które swoim smakiem przebijają wszystkie inne owoce. Mowa oczywiście o soczystych truskawkach. Najwięcej pojawia się ich w drugiej połowie czerwca, więc można powiedzieć, że na wakacje. Truskawki mają w sobie naprawdę sporo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę B w wielu odmianach, witaminę C oraz witaminę E a także kwas foliowy. Z minerałów w truskawkach znajdziemy potas, wapń oraz fosfor. Zatem jedzenie truskawek wskazane jest dosłownie dla wszystkich. Spożywanie truskawek zaleca się osobom z nadciśnieniem, zbyt wysokim poziomem cholesterolu czy z chorobami reumatycznymi. Kiedy pisze się o owocach to właściwie zawsze można napisać to samo. Trzeba jeść je w jak największych ilościach. Natomiast ciekawostką dotyczącą truskawki jest to, że ma ona więcej witaminy C aniżeli owoce cytrusowe. To sprawia, że truskawkowe koktajle pomagają również zwiększać odporność na wszelkie infekcje wirusowe. Wielka szkoda, że truskawki rosną jedynie latem.