Marchewki – witaminy i beta-karoten

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Jest też jednym z najważniejszych składników zup, a zupy w naszym kraju jadamy bardzo chętnie. W tym pomarańczowym warzywie znajdziemy cały zestaw najpopularniejszych witamin. Witaminy grupy B, C, czy E – wszystkie znajdziemy właśnie w marchewce. W marchwi znajdziemy również przeciwutleniacze. Najważniejszy z nich to oczywiście beta-karoten. Nadaje on skórze piękny pomarańczowy odcień. Marchewka jest bardzo ważnym składnikiem diety dla pięknej skóry. Marchewkę można z łatwością wyhodować samemu, ponieważ nie potrzebuje ona żadnych specjalnych warunków, żeby dobrze rosnąć. Wystarczy nawet duża donica na balkonie. Warto jeść marchewki, bo choć to zabrzmi banalnie, są one naprawdę zdrowe. Koniecznie trzeba je dodawać do zup, tam gdzie to tylko możliwe. Do obiadu można sobie przygotować sałatkę z marchwi. Wystarczy zetrzeć to warzywo na tarce i mamy pyszny dodatek do obiadu. Marchew dobrze jest też konsumować na wakacjach, ponieważ wzmacnia ona opaleniznę.