Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów

Czasem nawet jeśli dbamy o bardzo urozmaiconą dietę, która powinna nam dostarczać ogromu witamin i minerałów, ale jednak badania dowodzą, że naszemu organizmowi ich brakuje. Jak to możliwe? Najczęściej problemem jest nie wchłanianie wielu cennych składników pożywienia. Może to wynikać na przykład z niewłaściwego łączenia składników spożywczych (wiele składników na siebie wpływa i poprawia lub pogarsza wchłanianie innych składników). Możemy także niewiele zyskiwać ze spożywania zdrowych dań wtedy, gdy są one niewłaściwie przygotowane (na przykład przetwarzane w zbyt wysokich temperaturach). Warzywa tracą wiele witamin wtedy, gdy są gotowane za długo. Warto także wiedzieć, że alkohol i nikotyna niszczą wiele witamin, warto więc z nich zrezygnować. Kluczem do zdrowia jest więc nie tylko zdrowe odżywianie, ale zadbanie o to, by dostarczane z pożywieniem witaminy i minerały były w maksymalnych ilościach wchłaniane przez nasz organizm. Nie jest to wcale takie łatwe, trzeba bowiem myśleć o wielu aspektach zdrowej diety równocześnie.