Dieta wegańska a niedobory witaminowe

Dieta wegańska jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych diet. Wynika to między innymi z jej restrykcyjności Idea jest oczywiście bardzo szczytna, chodzi o to, by zrezygnować z wykorzystywania w życiu jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to jedynie rezygnacja z mięsa, ale także produktów odzwierzęcych, takich jak jajka, ser, czy twaróg. Ze względu na rezygnację z tylu różnorodnych produktów pojawia się pytanie, czy dostarczymy swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych nam składników odżywczych. Wiele z nich czerpiemy przecież z produktów mięsnych. Dobrze skomponowana dieta wegańska potrafi im jednak zapobiegać. Kładzie nacisk na różnorodne składniki żywienia, regularne, wartościowe posiłki, sięganie po inne niż odzwierzęce źródła tłuszczu, białek, witamin i minerałów. Stąd pojawienie się roślin strączkowych, wysokojakościowej oliwy i oleju, nasion, drożdży, produktów pełnoziarnistych. Zalecane są także regularne kąpiele słoneczne, które umożliwiają zapewnienie organizmowi ważnej witaminy D.